
Ερευνητική Δραστηριότητα
Το Εργαστήριο Μουσειακών Ερευνών καλύπτει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο των Μουσειακών Σπουδών. Στο Κέντρο μας, οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου οι συναρπαστικοί κόσμοι της γεωλογίας, της παλαιοντολογίας και της μουσειακής επιμέλειας συγκλίνουν για να δημιουργήσουν ελκυστικές, εκπαιδευτικές και εντυπωσιακές μουσειακές εμπειρίες.

| Νέα Μουσειολογία και Οικομουσεία:
Εφαρμόζοντας τις έννοιες της Νέας Μουσειολογίας, το κέντρο μας διερευνά καινοτόμους τρόπους σχεδιασμού μουσειακών εκθέσεων που δίνουν προτεραιότητα στη συμμετοχή της κοινότητας, στις προσωπικές αφηγήσεις και στην κοινωνική συνάφεια. Η προσέγγιση αυτή προωθεί μια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ των επισκεπτών και της γεωλογικής κληρονομιάς, καθιστώντας τα εκθέματα πιο περιεκτικά και αντιπροσωπευτικά των τοπικών πολιτισμών. Επιπλέον, διερευνούμε τις προοπτικές ανάπτυξης οικομουσείων σε γεώτοπους – γεωλογικά μνημεία, εμπλέκοντας τις τοπικές κοινότητες στη διατήρηση και ερμηνεία των γεωλογικών χαρακτηριστικών. Η ενέργεια αυτή διασφαλίζει ότι η γεωλογική κληρονομιά γίνεται κατανοητή στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτιστικών τοπίων και των τοπικών παραδόσεων. Η έρευνά μας αγκαλιάζει τον διαδραστικό και συμμετοχικό χαρακτήρα της Νέας Μουσειολογίας και των Οικομουσείων, καθιστώντας τη γεωλογική εκπαίδευση και εμπλοκή μια συνεργατική προσπάθεια που εκτείνεται πέρα από τα ακαδημαϊκά όρια.

| Γεωλογικά Μνημεία – Γεωλογική κληρονομιά:
Η έρευνα για τη γεωλογική κληρονομιά περιλαμβάνει ολοκληρωμένες μελέτες που αποσκοπούν στον εντοπισμό, την ανάλυση και τη διατήρηση σημαντικών γεωλογικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των πετρωμάτων, των ορυκτών, των απολιθωμάτων και των τοπίων. Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει την τεκμηρίωση των γεωλογικών διεργασιών που διαμόρφωσαν την ιστορία της Γης, την αξιολόγηση της πολιτιστικής και επιστημονικής τους αξίας και την κατανόηση των οικολογικών τους αλληλεπιδράσεων. Μέσω διεπιστημονικών συνεργασιών, προηγμένης τεχνολογίας και εκπαιδευτικής προβολής, η έρευνα συμβάλλει στη διατήρηση αυτών των φυσικών θησαυρών, ενημερώνει για τις πρακτικές του γεωτουρισμού, ενισχύει τη δέσμευση της κοινότητας και εμπλουτίζει την κατανόηση της δυναμικής εξέλιξης της Γης, ενώ αναδεικνύει τη διασύνδεση της γεωλογίας, του πολιτισμού και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

| Ανάδειξη και διαχείριση γεωτουριστικού δυναμικού:
Η διερεύνηση του δυναμικού του γεωτουρισμού περιλαμβάνει ενδελεχή αξιολόγηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των υποδομών και των στρατηγικών δέσμευσης της κοινότητας μιας περιοχής, προκειμένου να προσδιοριστεί η καταλληλότητά της για υπεύθυνο και βιώσιμο γεωτουρισμό. Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει την καταγραφή των μοναδικών γεωλογικών περιοχών, την κατανόηση των πολιτιστικών αφηγήσεων που συνδέονται με αυτές τις περιοχές, την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και την ανάλυση των προτιμήσεων της αγοράς. Με την εξέταση παραγόντων όπως η προσβασιμότητα, οι εκπαιδευτικοί πόροι, η οικονομική βιωσιμότητα και η συνεργασία των ενδιαφερομένων μερών, η έρευνα αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας συνεκτικής στρατηγικής γεωτουρισμού που θα βελτιώνει τις εμπειρίες των επισκεπτών, θα προωθεί τη συμμετοχή της κοινότητας και θα διατηρεί τα φυσικά και πολιτιστικά αγαθά του προορισμού.

| Τεχνικές επιμέλειας και συντήρησης:
Το κέντρο ασχολείται ενεργά με την επιμέλεια και τη διατήρηση της γεωκληρονομιάς μέσω μιας πολύπλευρης προσέγγισης που συνδυάζει την έρευνα, την εκπαίδευση, τη συνεργασία και την προώθηση. Το κέντρο μας διεξάγει εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό σημαντικών γεωλογικών μνημείων, την τεκμηρίωση των χαρακτηριστικών τους και την αξιολόγηση της τρωτότητάς τους σε φυσικές δυνάμεις και ανθρώπινες επιπτώσεις. Συνεργαζόμενοι με άλλες ειδικότητες γεωλόγων, συντηρητές και τοπικές κοινότητες, σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε σχέδια διαχείρισης συγκεκριμένων χώρων που ενσωματώνουν προληπτικά μέτρα, όπως η ανάπτυξη μονοπατιών, η οριοθέτηση των επισκεπτών και οι στρατηγικές ελέγχου της διάβρωσης. Μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερμηνευτικού υλικού και πρωτοβουλιών ενημέρωσης του κοινού, ευαισθητοποιούμε το κοινό σχετικά με την αξία της γεωλογικής κληρονομιάς και τη σημασία της υπεύθυνης συμπεριφοράς των επισκεπτών. Μέσω αυτών των ολοκληρωμένων ενεργειών, το κέντρο μας διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαφύλαξη της γεωλογικής κληρονομιάς, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και καλλιεργώντας το αίσθημα της διαχείρισης τόσο στις τοπικές κοινότητες όσο και στους επισκέπτες, συμβάλλοντας τελικά στη μακροπρόθεσμη διατήρηση της γεωλογικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές.

| Διεπιστημονικές συνεργασίες:
Οι διεπιστημονικές συνεργασίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της προσέγγισης του κέντρου μας για την επίτευξη της κατανόησης, της διατήρησης και της προώθησης της γεωκληρονομιάς. Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της γεωλογικής κληρονομιάς, συνεργαζόμαστε ενεργά με εμπειρογνώμονες από διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως η γεωλογία, η παλαιοντολογία, η αρχαιολογία, οι πολιτιστικές σπουδές, η περιβαλλοντική επιστήμη, η τεχνολογία και η εκπαίδευση. Αυτές οι συνεργασίες εμπλουτίζουν την έρευνα και τις πρωτοβουλίες μας, συγκεντρώνοντας συμπληρωματική τεχνογνωσία, προωθώντας καινοτόμες προσεγγίσεις και προωθώντας ολιστικές προοπτικές.
Συμμετέχοντας σε κοινά ερευνητικά έργα, εργαστήρια και κοινούς πόρους, το κέντρο μας αποτελεί έναν κόμβο όπου συγκλίνουν διαφορετικές γνώσεις, ενισχύοντας τον αντίκτυπο του έργου μας. Αυτές οι συμπράξεις μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε πολύπλοκες προκλήσεις, να γεφυρώσουμε τα χάσματα μεταξύ των επιστημονικών κλάδων και να εμπνεύσουμε μια πιο διασυνδεδεμένη εκτίμηση των επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών διαστάσεων της γεωλογικής κληρονομιάς.

| Ψηφιακές μουσειακές εμπειρίες:
Διεξάγεται έρευνα σχετικά με την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως η εικονική πραγματικότητα, η επαυξημένη πραγματικότητα και οι διαδραστικές πλατφόρμες, για τη βελτίωση της μουσειακής εμπειρίας και την παροχή εικονικής πρόσβασης σε χώρους γεωλογικής κληρονομιάς.

| Αρχειοθέτηση και διαχείριση δεδομένων:
Η αρχειοθέτηση και η διαχείριση δεδομένων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις προσπάθειες του κέντρου μας να διατηρήσει και να διαδώσει τη γνώση που σχετίζεται με τη γεωλογική κληρονομιά. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες πρακτικές αρχειοθέτησης για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα ερευνητικά ευρήματα, η τεκμηρίωση και τα αρχεία που σχετίζονται με τα γεωλογικά μνημεία καταχωρούνται, οργανώνονται και αποθηκεύονται σχολαστικά. Αυτό περιλαμβάνει γεωλογικούς χάρτες, φωτογραφικό υλικό, ερευνητικές εκθέσεις, σημειώσεις συντήρησης και πολλά άλλα. Το κέντρο μας υιοθετεί ψηφιακά εργαλεία για τη δημιουργία ενός κεντρικού αποθετηρίου για αυτά τα τεκμήρια, ενισχύοντας την προσβασιμότητα για τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό.

| Εκπαιδευτικά προγράμματα
Ενας από τους κύριους στόχους του κέντρου είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και της συμμετοχής του κοινού, χρησιμοποιώντας καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και αποτελεσματικές μουσειακές πρακτικές. Στον τομέα της γεωεκπαίδευσης, το κέντρο μας αναπτύσσει ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, εργαστήρια και εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό. Δίνουμε έμφαση στις διαδραστικές μαθησιακές εμπειρίες που μεταφέρουν τον συναρπαστικό κόσμο της γεωλογίας, ενθαρρύνοντας την πρακτική εξερεύνηση, την κριτική σκέψη και τη βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας της Γης. Συνεργαζόμενοι με σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, επεκτείνουμε την εμβέλεια και τον αντίκτυπό μας, καλλιεργώντας το δια βίου ενδιαφέρον για τις γεωλογικές επιστήμες και τη διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς. Μέσω της διαδραστικής μάθησης και των προσεκτικά σχεδιασμένων εκθεμάτων, προσπαθούμε να εμπνεύσουμε μια βαθύτερη σύνδεση με το γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη μας και τη σημασία της διατήρησής του για τις επόμενες γενιές.